جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تاریخچه چلسی

تاریخچه باشگاه چلسی به همراه تمامی افتخارات

ورزش فوتبال تاریخچه‌ای بسیار غنی و عمیق دارد که باعث پیدایش باشگاه‌های افسانه‌ای در سراسر جهان شده است. یکی از این باشگاه‌های بزرگ که اثری به‌ یاد ماندنی در فوتبال جهان به‌جای گذاشته است، باشگاه فوتبال چلسی می‌باشد. تاریخچه پیدایش این باشگاه که هم اکنون به یکی از قطب‌های فوتبال جهان تبدیل شده است، به بیش از یک قرن پیش باز می‌گردد. در این مقاله به سفر باشکوه آبی‌های لندن و لحظات کلیدی که تاریخ باشکوه باشگاه را تشکیل داده‌اند می‌پردازیم. با مجله بت فوروارد در این سفر جذاب همراه باشید.

تأسیس باشگاه چلسی

باشگاه چلسی که معمولاً با نام چلسی اف‌سی یا آبی‌های لندن از آن یاد می‌شود، در ۱۰ مارس ۱۹۰۵ در میخانه‌ای به نام «The Rising sun» واقع در خیابان فولهام تأسیس شد. در سال ۱۹۰۴ تاجری به نام «گاس میرس» مجموعه دوومیدانی «استمفورد بریج» را به‌منظور تبدیل آن به یک ورزشگاه فوتبال خریداری کرده بود. میرس در ابتدا این زمین‌بازی را به باشگاه فولهام اف­‌سی پیشنهاد داد که این باشگاه درخواست او را رد کرد. میرس پس از جواب رد باشگاه فولهام، تصمیم گرفت باشگاه فوتبال خود را تأسیس کند و نام آن را استمفورد بریج اف‌سی گذاشت. اما در نهایت تصمیم گرفت نام باشگاه را که از منطقه‌ای در لندن الهام گرفته شده است به چلسی تغییر دهد و این‌گونه باشگاه چلسی تأسیس شد و پیراهن رسمی این تیم با نظر میرس به رنگ آبی در آمد.

سال‌های اولیه تأسیس

باشگاه چلسی برای پیوستن به لیگ جنوبی انگلستان تلاش‌هایی را کرد که به علت مخالفت باشگاه‌های فولهام و تاتنهام، این درخواست رد شد؛ بنابراین این باشگاه برای شرکت در لیگ فوتبال درخواست خود را ارائه کرد که در نهایت در ۲۹ می ۱۹۰۵ با درخواست آن‌ها موافقت شد. در ابتدا باشگاه بازیکن ملی‌پوش اسکاتلندی به نام «جان رابرتسون» را به‌عنوان سرمربی و بازیکن به خدمت گرفت و به‌ تدریج بازیکنان دیگری را از تیم‌های اسمال هیث و منچسترسیتی برای شرکت در لیگ فوتبال به خدمت گرفت کرد. اولین بازی چلسی در خارج از خانه و مقابل استوک پورت کانتری انجام شد و در آن بازی چلسی بازی را ۱-۰ واگذار کرد. اولین بازی خانگی چلسی نیز با لیورپول انجام شد که در یک بازی دوستانه که آن‌ها موفق شدند لیورپول را با چهارگل در هم بکوبند.

اولین فصل حضور در لیگ

چلسی در اولین فصل خود موفق شد رتبه سوم را در لیگ دسته دوم انگلستان به دست بیاورد. در ادامه رابرتسون با اختلافاتی که با رؤسای باشگاه داشت در نهایت در سال ۱۹۰۷ از این تیم جدا شد. «ویلیام لوییس»، دبیر باشگاه چلسی مسئولیت موقت هدایت تیم را بر عهده گرفت و چلسی در پایان فصل موفق شد از لیگ دسته دوم صعود کند.

وضعیت چلسی از سال ۱۹۰۷ تا قبل از جنگ جهانی اول

بعد از روی کار آمدن «دیوید کالدرهد» که قرار بود مدت طولانی به‌عنوان سرمربی چلسی فعالیت کند، این مربی نتوانست انتظارات را برآورده کند و چلسی در نهایت در فصل ۱۹۰۹-۱۹۱۰ سقوط کرد و تا فصل ۱۹۱۱-۱۹۱۲ که موفق به صعود شدند، این تیم با نوسانات زیادی دست‌وپنجه نرم کرد و تا آخرین فصل برگزاری فوتبال ۱۹۱۴-۱۹۱۵ که به جنگ جهانی اول منتهی شد این تیم رتبه فاجعه‌بار نوزدهم را کسب کرد. در سال ۱۹۱۵ و زیر سایه سنگین جنگ جهانی اول، چلسی در بازی غم‌انگیز در ورزشگاه اولدترافورد، فینال جام حذفی را با نتیجه ۳-۰ به منچستریونایتد واگذار کرد.

دوران پس از جنگ جهانی اول

در سال ۱۹۱۹-۱۹۲۰ اولین فصل کامل فوتبال پس از جنگ، چلسی موفق‌ترین حضور خود را در لیگ فوتبال تا آن زمان ثبت کرد و موفق شد با مقام سوم را به دست بیاورد و به نیمه‌نهایی جام حذفی صعود کند؛ اما در نیمه‌نهایی مقابل استون ویلا شکست خورد و از رسیدن به فینال باز ماند. چلسی در فصل ۱۹۲۳-۱۹۲۴ مجدداً سقوط کرد و تا چهارفصل نتوانست صعود کند. در نهایت در فصل ۱۹۲۹-۱۹۳۰ موفق شد دوباره به لیگ دسته اول صعود کند و ۳۲ سال در این لیگ ماندگار شد.

چلسی در سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰

«تد دریک»، مهاجم سابق آرسنال و انگلستان در سال ۱۹۵۲ به‌عنوان سرمربی چلسی منصوب شد. او بازیکنان پا به سن گذاشته چلسی را با بازیکنان جوان و بااستعداد عوض کرد و تیمی باانگیزه و جوان را تشکیل داد. او با خریدهای زیرکانه و ارزان خود موفق شد بازیکنان مستعد را از لیگ‌های پایین‌تر جذب کند. او موفق شد در فصل ۱۹۵۴-۱۹۵۵ چلسی را به مقام قهرمانی لیگ برساند. در فصل بعد یوفا جام قهرمانان اروپا را ایجاد کرد؛ اما پس از مخالفت لیگ فوتبال چلسی از شرکت در این جام منصرف شد. چلسی در ادامه موفق نشد عنوان قهرمانی را تکرار کند و تا انتهای دهه ۵۰ در میانه جدول کار خود را به پایان می‌رساند و عنوان مهمی را کسب نکرد و سرانجام در سال ۱۹۶۱، دریک از هدایت چلسی برکنار شد.

چلسی در سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰

پس از برکناری تد دریک از هدایت چلسی، «تامی دوچرتی» هدایت باشگاه را به‌عنوان سرمربی و بازیکن بر عهده گرفت. در دهه ۱۹۶۰ چلسی چندین بار به کسب جام قهرمانی نزدیک شد و با اختلاف کمی قهرمانی را از دست داد تا در نهایت در فصل ۱۹۶۴-۱۹۶۵ که این تیم توانست قهرمانی لیگ را به دست بیاورد؛ اما در فینال جام حذفی و جام اتحادیه شکست خورد و نایب‌قهرمان شد و فرصت کسب سه‌گانه را از دست داد. سرانجام با سرمربیگری «دیو سکستون» موفق شد در سال ۱۹۷۰ قهرمان جام حذفی انگلستان شود و در سال بعد اولین قهرمانی اروپایی خود را با شکست رئال‌مادرید در فینال جام برندگان یوفا در سال ۱۹۷۱ را به دست آورد.

دوران سخت چلسی در سال‌های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰

در بین سال‌های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰، چلسی از مشکلات مدیریتی آسیب زیادی دید و نتوانست در لیگ مقام مهمی را کسب کند؛ اما در جام حذفی عملکرد نسبتاً خوبی را ثبت کرد.  در اوایل دهه ۷۰ سکستون با چند بازیکن کلیدی تیم به مشکل برخورد و باشگاه وارد حاشیه شد. در فصل ۱۹۷۰-۱۹۷۱ چلسی در فینال جام حذفی بازی را واگذار کرد و در فینال جام اتحادیه  نیز بازی را به استوک سیتی واگذار کرد. در فصل ۱۹۷۲-۱۹۷۳ چلسی لیگ را خوب آغاز کرد و در رده‌های بالای جدول کار را ادامه داد؛ اما پس از باخت به نوریچ سیتی در نیمه‌نهایی جام اتحادیه این تیم روحیه خود را از دست داد و در نهایت در مقام دوازدهم کار خود را در لیگ پایان داد.

پس از ناکامی سکستون در سال‌های بعد و کسب نتایج ضعیف در اوایل فصل ۱۹۷۴-۱۹۷۵، سکستون برکنار شد و جای خود را به دستیارش «ران سوآرت» داد. چلسی تحت هدایت سوآرت نیز نتایج خوبی کسب نکرد و در نهایت سال ۱۹۷۵ آن‌ها سقوط کردند. ساخت جایگاه VIP شرقی چلسی را دچار مشکلات ملی وحشتناکی کرد به‌طوری‌که از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۸ چلسی نتوانست حتی یک بازیکن جذب کند. چلسی در سال ۱۹۷۶ توانست با سرمربیگری «ادی مک کردی» مجدداً به لیگ فوتبال صعود کند؛ اما باز هم در این لیگ دوام نیاورد و چند سال بعد دوباره به لیگ دسته دوم سقوط کرد

چلسی

هولیگانیسم در دهه ۱۹۷۰

در اواسط دهه ۱۹۷۰، هواداران چلسی بارها وارد درگیری‌های شدید در زمین مسابقه شدند و در پایان بازی‌های خارج از خانه نیز با حمله به مغازه‌های شهرها شیشه‌های آن‌ها را شکسته و درگیری‌های زیادی را به وجود آوردند. این درگیری‌ها سرانجام منجر شد تا وزیر ورزش وقت انگلستان، هواداران چلسی را از حضور در بازی‌های خارج از خانه محروم کند.

چلسی در سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰

در سال ۱۹۸۱، میرس سرانجام به کار خود در باشگاه چلسی پایان داد پس از او نیز باشگاه همچنان با مشکل مالی شدیدی روبرو بود. در سال ۱۹۸۲، چلسی در بدترین حالتش توسط «کن بیتس» به ارزش ۱ پوند خریداری شد وبا توجه به بدهی‌های زیادی که باشگاه داشت، چلسی در حال ازدست‌دادن استمفورد بریج بود. در زمین‌بازی نیز تیم اوضاع خوبی را سپری نمی‌کرد تا سرانجام در فصل ۱۹۸۲-۱۹۸۳ چلسی بدترین تجربه ممکن را کسب کرد و پس از شروعی درخشان به‌تدریج افت کرد و برای اولین‌بار به خطر سقوط به دسته سوم را تجربه کرد؛ اما چلسی در دو بازی آخر توانست یا هنرنمایی «کلایو واکر» پیروزی مهمی را مقابل بولتون واندررز به دست آورد و با کسب یک مساوی با میدلزبور توانست در لیگ باقی بماند در سال ۱۹۸۳، «جان نیل»، سرمربی وقت باشگاه چلسی یک تیم جدید و موفق با هزینه کم را تشکیل داد.

چلسی در فصل ۱۹۸۳-۱۹۸۴ عنوان قهرمانی دسته دوم را به دست آورد و با کسب جایگاه اول در جدول رده‌بندی به دسته اول صعود کرد؛ اما سپس در سال ۱۹۸۸ دوباره به دسته دوم سقوط کرد. باشگاه بلافاصله با قهرمانی دسته دوم در سال ۱۹۸۸-۱۹۸۹ به بازی‌های دسته اول بازگشت.

وضعیت چلسی در سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰

بعد از مبارزات حقوقی طولانی، بیتس مجدداً مالکیت زمین‌بازی استمفورد بریج را در سال ۱۹۹۲ به باشگاه برگرداند. عملکرد چلسی در لیگ جدید انگلستان که پریمیر لیگ نام داشت، قانع‌کننده نبود، اما به فینال جام حذفی در سال ۱۹۹۴ راه پیدا کرد. منصوب‌شدن «رود گولیت» به‌عنوان سرمربی – بازیکن در سال ۱۹۹۶ باعث افزایش برتری‌های تیم شد. او تعدادی از بازیکنان برجسته جهانی را به تیم اضافه کرد و باشگاه را به اولین قهرمانی در جام حذفی پس از سال ۱۹۷۱ رساند. گولیت توسط «ژانلوکا ویالی» جایگزین شد که فصل حاکمیت او موجب قهرمانی در لیگ کاپ، جام برندگان اروپا و سوپرکاپ اروپا در سال ۱۹۹۸ و جام حذفی در سال ۲۰۰۰ شد.

چلسی رقابت  شدیدی برای قهرمانی لیگ برتر در فصل ۱۹۹۸-۹۹ داشت و بافاصله چهار امتیازی از منچستریونایتد، مقام سوم را کسب کرد و برای اولین‌بار در تاریخ توانست سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را کسب کند. چلسی در اولین تجربه در لیگ قهرمانان اروپا توانست نتایج خوبی را کسب کند و تا نیمه‌نهایی پیش رفت؛ اما در مقابل بارسلونا شکست خورد و از راهیابی به فینال باز ماند. گفتنی است چلسی تحت هدایت ویالی، به اولین تیمی تبدیل شد که ۱۱ بازیکن اصلی‌اش متشکل از بازیکنان خارجی بود.

چلسی در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰

ویالی سرانجام در سال ۲۰۰۰ و پس از شروع فاجعه‌بار در آن فصل از باشگاه چلسی اخراج شد. چلسی در زمان ویالی مبلغی بالغ بر ۲۶ میلیون پوند برای خرید بازیکنان جدید هزینه‌کرد. «کلودیو رانیری» پس از ویالی هدایت آبی‌های لندن را بر عهده گرفت و در فصل ۲۰۰۱-۲۰۰۲ چلسی را به مقام ششم در لیگ برتر رساند. رانیری سال بعد بازیکنان جوانی را مانند «جان تری»، «ویلیام گالاس» و «فرانک لمپارد» را جایگزین بازیکنان مسن و پا به سن گذاشته این تیم کرد. در سال دوم رانییری به‌عنوان سرمربی باشگاه چلسی توانست به نیمه‌نهایی جام اتحادیه و فینال جام حذفی راه پیدا کند، اما هر دو جام  را به آرسنال از دست واگذار کرد.

دوران آبراموویچ

در سال ۲۰۰۳، پس از تجربه‌کردن مشکلات مالی زیاد، چلسی به یکی از بیلیونرهای روسی به نام «رومن آبراموویچ» به‌عنوان نتیجه‌ای از بحران مالی فروخته شد. رومن آبراموویچ به‌سرعت اکثر بدهی‌های باشگاه را پرداخت کرد و پیش از شروع فصل ۲۰۰۳-۲۰۰۴ ریخت‌وپاش زیادی کرد و بازیکنانی مانند «ماکلله»، «ژرومی»، «گلن جانسون»، «جو کول» و دیمیان داف را خرید. تاریخچه چلسی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری رومن آبراموویچ در بازیکنان در فصل ۲۰۰۳-۲۰۰۴ جواب داد و باشگاه توانست فصل را در مکان دوم (بهترین جایگاه در لیگ در ۴۹ سال گذشته) به پایان برساند و به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا برسد، جایی که توسط موناکو حذف شد.

دوران طلایی چلسی زیر نظر مورینیو

در پایان فصل ۲۰۰۳-۲۰۰۴، رانییری توسط «ژوزه مورینیو» جایگزین شد که قبلاً با پورتو بسیاری از جوایز را کسب کرده بود و به‌عنوان یکی از مربیان برجسته دنیا شناخته می‌شد. ژوزه مورینیو موفق به کسب بسیاری از موفقیت‌ها برای باشگاه شد.

فصل ۲۰۰۴-۲۰۰۵؛ بازگشت جام‌ها به استمفورد بریج

شروع بهترین فصل در تاریخ باشگاه که در آن فصل تنها یک بازی را در باختند و با کسب رکورد ۹۵ امتیاز قهرمانی لیگ برتر انگلستان را پس از حدود ۵۰ سال به دست آوردند. همچنین چلسی جام اتحادیه را هم برنده شد که یک دابل قهرمانی محلی برای باشگاه بود. به‌ دست‌ آوردن این دو جام حاصل شراکت مدافعان با استعداد جان تری و خرید جدید «ریکاردو کاروالیو»، ویلیام گالاس چندکاره، ماکلله هافبک مرکزی و دروازه‌بان کلاس جهانی «پتر چک» بود که استحکام دفاعی برای تیم جنگجوی چلسی را تضمین می‌کرد. آن‌ها در طول فصل تنها ۱۵ گل را دریافت کردند و ۲۵ بار موفق به کلین شیت شدند و  چک توانست ۱۰۲۵ دقیقه دروازه خود را بسته نگه دارد که این یک رکورد در لیگ برتر بود. همین سال، چلسی به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا راه پیدا کرد، اما با نتیجه ۱-۰ به دست لیورپول شکست خورد و فرصت برای کسب سه‌گانه در فصل ۲۰۰۴-۲۰۰۵ را از دست داد.

فصل ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷

در فصل بعدی، ۲۰۰۵-۲۰۰۶ چلسی توانست عنوان قهرمانی لیگ را حفظ کند و رکوردهای بیشتری را ثبت کند و به اولین باشگاه لندنی تبدیل شود که به طور متوالی عنوان قهرمانی لیگ را از دوران جنگ جهانی دوم به دست می‌آورد. چلسی در این فصل در بقیه جام‌ها به‌خوبی عمل نکرد؛ زیرا از مسابقات لیگ قهرمانان اروپا توسط بارسلونا و نیمه‌نهایی جام حذفی توسط لیورپول حذف شد. فصل ۲۰۰۶-۰۷ در نهایت چلسی لیگ برتر را به منچستریونایتد داد و در جایگاه دوم لیگ را به پایان رساند.

آن‌ها جام حذفی  را برده و دوباره به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا رسیدند، اما همچنان توسط حریف دیرینه خود، لیورپول از این جام حذف شدند. ژوزه مورینیو در سال ۲۰۰۷ بعد از اختلاف با مالک باشگاه، رومن آبراموویچ به‌صورت توافقی از چلسی جدا شد و اسرائیلی «آورام گرانت» جایگزین او در چلسی شد.

دوران پس از مورینیو

تحت رهبری آورام گرانت، از چلسی انتظار می‌رفت تا در هر سه جام مدعی اصلی قهرمانی باشد، اما در هر سه جام مقام دوم را به دست آورد و جام‌ها را به منچستریونایتد واگذار کرد. آورام گرانت اخراج شد و «لوییس فلیپه اسکولاری» برزیلی در فصل ۲۰۰۸-۲۰۰۹ به‌عنوان سرمربی باشگاه قرار منصوب شد، اما همان سال به دلیل عملکرد ضعیف باشگاه اخراج شد.

به‌جای او، «گوس هیدینک» روسی تا پایان فصل سرمربی موقت باشگاه شد. تحت گوس هیدینک، چلسی در طول فصل تنها یک بازی دیگر باخت و سرانجام در رده سوم لیگ قرار گرفت. هیدینک چلسی را به قهرمانی در جام حذفی رساند. به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا رسید، اما توسط بارسلونا به دلیل گل زده کمتر در خانه حریف به شکل دردناکی حذف شد.

روی کار آمدن کارلو آنچلوتی

سرمربی سابق میلان، کارلو آنچلوتی، در ژوئن ۲۰۰۹ به‌عنوان جانشین گوس هیدینک انتخاب شد. نخستین بازی رسمی آنچلوتی، مقابل منچستریونایتد در تورنمنت “کمیونیتی شیلد” بود که چلسی با پیروزی در ضربات پنالتی موفق شد نخستین جام تحت هدایت آنچلوتی را به دست آورد. در پایان فصل ۲۰۰۹-۲۰۱۰، پس از کشمکش طولانی با منچستریونایتد بر سر صدرنشینی، چلسی سومین عنوان قهرمانی لیگ برتر خود را در شش فصل به دست آورد و سپس در عرض یک هفته قهرمان جام حذفی شد و توانست دابل کند.

فصل ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱

فصل ۲۰۱۰- ۲۰۱۱ را چلسی با شکست مقابل منچستریونایتد در فینال تورنمنت “کمیونیتی شیلد” آغاز شد. افت شدید چلسی باعث شد که آن‌ها برای حفظ جایگاه در چهار تیم برتر مبارزه کنند و منجر به جذب بازیکنان معتبری همچون «دیوید لوئیز» با قیمت ۲۱٫۳ میلیون پوند و «فرناندو تورس» از لیورپول با قیمت ۵۰ میلیون پوند شد. اما جذب بازیکنان جدید کافی نبود و در نهایت کارلو آنچلوتی موقعیت مدیریتی خود را با باشگاه از دست داد.

دوران پس از آنچلوتی و روی کار آمدن «ویلاش بواش»

در تاریخ ۲۲ ژوئن ۲۰۱۱، آندره ویلاش بواش به‌عنوان سرمربی جدید چلسی به مدت سه سال منصوب شد؛ اما اصلاً نتوانست انتظارات مدیران و هواداران این تیم را برآورده کند و در مارس ۲۰۱۲، پس از شکست ۱-۰ در مقابل وست بروم، آندره پس از نه ماه فعالیت اخراج شد؛ درصد برد او کمتر از ۵۰٪ بود. در زمان اخراج او، تیم در رده پنجم لیگ قرار داشت و در آستانه حذف از لیگ قهرمانان اروپا بود.

سال ۲۰۱۲ و برد دراماتیک مقابل بارسلونا

پس از باخت ۳-۱ به ناپولی در بازی خارج از خانه لیگ قهرمانان اروپا «رابرتو دی ماتئو»، به‌عنوان مدیر موقت تا پایان فصل منصوب شد. چلسی با پیروزی ۴-۱ مقابل ناپولی در بازی برگشت مرحله دوم لیگ قهرمانان اروپا، بازی را به نفع خود تغییر داد و همچنین توانست پس از برتری ۵-۲ مقابل لسترسیتی در استادیوم استمفورد بریج به نیمه‌نهایی جام حذفی انگلیس را برسد. در آوریل ۲۰۱۲، چلسی با پیروزی ۳-۱ در مجموع مقابل بنفیکا به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا صعود کرد و برای ششمین بار در نه فصل اخیر به این مرحله رسید. این بازی به مصاف قهرمان قبلی، بارسلونا رفت. در تاریخ ۱۵ آوریل، چلسی با شکست‌دادن تاتنهام در ومبلی به سومین فینال جام حذفی در چهارفصل اخیر رسید. سه روز بعد، چلسی مقابل بارسلونا در استمفورد بریج ظاهر شد.

با این‌که بارسلونا توپ را در اختیار داشت و فرصت‌های بیشتری داشت، چلسی با پیروزی سخت ۱-۰ در بازی اول به پیروزی رسید. در بازی برگشت یک هفته بعد در بارسلونا، چلسی با دو گل عقب افتاد و کاپیتان جان تری در نیمه نخست بازی اخراج شد. بااین‌حال، در یک بازی دراماتیک چلسی موفق شد مجموعاً با نتیجه ۳-۲ به فینال لیگ قهرمانان صعود کند. علی‌رغم صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا، چلسی در لیگ وضعیت خوبی نداشت و با تساوی مقابل تاتنهام و آرسنال و باخت خانگی به نیوکاسل، امکان به‌دست‌آوردن جایگاه‌های اول تا لیگ برتر انگلیس از بین رفت. این به این معنا بود که برای اطمینان از حضور در رقابت‌های فصل آینده لیگ قهرمانان اروپا، چلسی باید در لیگ قهرمانان اروپا، قهرمان می‌شد. در فینال جام حذفی ۲۰۱۲، چلسی به مصاف لیورپول رفت و باهنر نمایی چِک برای هفتمین بار قهرمان جام حذفی شود.

فینال لیگ قهرمانان سال ۲۰۱۲ و قهرمانی چلسی

در فینال لیگ قهرمانان اروپا، چلسی به مصاف بایرن‌مونیخ رفت. بازی در ورزشگاه آلیانز آرنا، و در خانهٔ بایرن برگزار شد. بایرن پس از ۸۳ دقیقه توسط توماس مولر به‌تساوی رسید، اما پنج دقیقه بعد دروگبا با گل سریع خود که نهمین گل او در نه فینال برای چلسی بود، بازی را به‌وقت اضافه برد و در ضربات پنالتی دروگبا برای چلسی گل آخر و حساس را زد و چلسی برای اولین بار در تاریخ خود قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شد.

دوران بنیتز و قهرمانی در لیگ اروپا

پس از نتایج قابل‌قبول دی متئو، او در نوامبر ۲۰۱۲ ناگهان اخراج شد و جای خود را به «رافائل بنیتز» داد. انتخاب بنیتز به دلیل ارتباط او با لیورپول و نظراتی که از قبل در مورد باشگاه ابراز کرده بود توسط بسیاری از طرف‌داران چلسی مورد پذیرش قرار نگرفت. چلسی در نهایت در فینال باشگاه‌های جهان از کرینتیانز شکست خورد و در نیمه‌نهایی جام حذفی توسط سوانسی سیتی از دور رقابت‌ها کنار رفت. در سال ۲۰۱۳ چلسی موفق شد به فینال لیگ اروپا صعود کند و با شکست بنفیکا، قهرمان این رقابت‌ها شد. چلسی به‌عنوان اولین تیم در تاریخ موفق شد دو عنوان مهم اروپایی را هم‌زمان در دست بگیرد و چهارمین باشگاه و تنها باشگاه بریتانیایی شد که تا سال ۲۰۱۷ همه سه رقابت مهم اتحادیه فوتبال اروپا را برنده شده بود.

سال  ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ و بازگشت مورینیو

در تاریخ ۳ ژوئن ۲۰۱۳، چلسی اعلام کرد که مورینیو برای دومین بار به‌عنوان سرمربی منصوب شده است و قراردادی به مدت چهار سال امضا کرده است. در سال اول مورینیو پس از بازگشت، یعنی فصل ۲۰۱۳-۲۰۱۴، چلسی هیچ قهرمانی به دست نیاورد؛ اما با ۸۲ امتیاز در رده سوم قرار گرفت، چهار امتیاز پایین‌تر از قهرمان منچسترسیتی. آنها همچنین به مرحله نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا راه یافتند، اما با نتیجه ۳-۱ از اتلتیکومادرید شکست خوردند.

فصل ۲۰۱۴-۲۰۱۵ و قهرمانی در لیگ برتر

در این فصل چلسی برای نخستین‌بار از فصل ۲۰۰۹-۲۰۱۰ عنوان قهرمانی لیگ برتر را به دست آورد و از ابتدای فصل در جدول رده‌بندی صدر جدول را اشغال کرد. آنها تا ماه دسامبر هیچ بازی‌ای را از نباختند و در نهایت با هشت امتیاز برتری از تیم دوم، منچسترسیتی قهرمان شدند. رهبر تیم، جان تری، در همه ۳۸ بازی حضور داشت و این عمل باعث شد که او با رکورد «گری پالیستر» برابری کند.

اخراج مورینیو و بازگشت به دوران سخت

فصل ۲۰۱۵-۲۰۱۶ شاهد بدترین عملکرد از سوی چلسی بودیم. در تاریخ ۱۷ دسامبر، مورینیو پس از شکست مقابل لیستر سیتی، از باشگاه اخراج شد و چلسی پس از ۱۶ بازی، با یک امتیاز اختلاف با ناحیه سقوط، به رکورد بدترین شروع فصل از سال ۱۹۷۸ رسید. گوس هیدینک برای دومین بار به‌عنوان سرمربی موقت استخدام شد. بااین‌حال، تیم به مشکلات خود ادامه داد و در جدول رده‌بندی لیگ برتر به مکان دهم رسید که این کمترین رتبه چلسی در لیگ برتر از سال ۱۹۹۵-۱۹۹۶ بود.

در فوریه ۲۰۱۶، چلسی در بازی اول مرحله یک شانزدهم مسابقات لیگ قهرمانان اروپا مقابل پاری‌سن‌ژرمن شکست خورد. سپس در بازی دوم مرحله یک شانزدهم، با نتیجه ۲-۱ در خانه مقابل این تیم شکست‌خورده و در مارس ۲۰۱۶ از لیگ قهرمانان اروپا خارج شد. این اتفاق به دنبال حذف‌شدن از جام حذفی فوتبال انگلستان در همان ماه با باخت ۲-۰ به اورتون رخ داد.

فصل ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹

انتخاب آنتونیو کونته به‌عنوان سرمربی

در مارس ۲۰۱۶، سرمربی سابق یوونتوس و تیم ملی ایتالیا، آنتونیو کونته به‌عنوان سرمربی جدید چلسی تأیید منصوب شد. او از تابستان ۲۰۱۶ مسئولیت تیم را بر عهده گرفت. زیر نظر کونته، تیم در فصل ۲۰۱۶-۲۰۱۷ عملکرد خوبی داشت و  قهرمان لیگ برتر را شد و رکورد بیشترین برد را در آن زمان با ۳۰ برد از ۳۸ بازی کل در یک‌فصل به دست آورد. امضای «انگولو کانته» و «مارکوس آلونسو» و بازگشت «دیوید لوئیز» و «ویکتور موزس» به چلسی، بسیار در این قهرمانی لیگ به آن‌ها کمک کرد. چلسی در سال بعد یعنی فصل ۲۰۱۷-۲۰۱۸ نتوانست عملکرد خوبی در لیگ و جام حذفی داشته باشد و از صعود به لیگ قهرمانان نیز بازماند که این اتفاق منجر به اخراج کونته از چلسی شد.

روی کار آمدن ماریتزیو ساری و قهرمانی در لیگ اروپا

فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۹، فصل نخست مائوریتزیو ساری با چلسی  به‌خوبی آغاز شد و تیم با ۱۲ بازی بدون شکست در لیگ برتر انگلستان، شروع کرد. بااین‌حال، افتی در عملکرد تیم در اطراف ماه فوریه باعث شد که قهرمانی لیگ از دست برود و همچنین چلسی از جام فدراسیون انگلستان نیز حذف شد. با وجود فشارها برای اخراج ساری در این زمان،  او توانست تیم را به جایگاه سوم لیگ برتر انگلستان برساند و با کسب سهمیه لیگ قهرمانان توسط ساری و راهیابی به فینال جام اتحادیه انگلستان و همچنین فینال لیگ اروپا، جایگاه ساری در نیمکت چلسی تا یک سال دیگر تضمین شد. چلسی در مسابقه فینال لیگ اروپا با نتیجه ۴-۱ آرسنال را شکست داد. گل‌ها از طریق هازارد، اولیویه ژیرو و پدرو به ثمر رسید و چلسی برای اولین‌بار از سال ۲۰۱۳ یک عنوان قهرمانی اروپایی را به دست آورد. ساری پس از کش قوس‌های فراوان و اختلافات فراوان با بازیکنان چلسی، در فصل ۲۰۱۹-۲۰۲۰ از این تیم جدا شد.

چلسی در سال‌های اخیر (۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳)

پس از اخراج ساری از چلسی، فرانک لمپارد بازیکن سابق چلسی هدایت این باشگاه را بر عهده گرفت. لمپارد در فصل اول حضور خود نتوانست جایگاهی بهتر از چهارم با چلسی در لیگ برتر کسب کند.

فصل ۲۰۲۰۲۰۲۱ و قهرمانی با توخل در لیگ قهرمانان اروپا

چلسی در فصل ۲۰۲۰-۲۰۲۱ حدوداً مبلغی بالغ بر ۲۰۰ میلیون پوند برای جذب بازیکنان بزرگ هزینه‌کرد. در ژانویه ۲۰۲۱، چلسی فرانک لمپارد را به دلیل نتایج ضعیف اخراج کرد. «توماس توخل»، سرمربی سابق پاری‌سن‌ژرمن و بوروسیا دورتموند، به‌عنوان جانشین او انتخاب شد. تیم تحت هدایت توخل در ۱۳ بازی اول لیگ بدون شکست باقی ماند. توخل تیم را در جایگاه نهم تحویل گرفت و در پایان توانست مقام چهارم در لیگ برتر را برای آبی‌های لندن به دست بیاورد. چلسی همچنین به فینال جام حذفی صعود کرد؛ اما در فینال با نتیجه ۱-۰ مقابل لسترسیتی شکست خورد. چلسی به فینال لیگ قهرمانان اروپا در سال ۲۰۲۱ نیز صعود کرد و بعد از بردن اتلتیکومادرید، پورتو و رئال‌مادرید، چلسی لیگ قهرمانان اروپا را برای دومین بار با پیروزی ۱-۰ مقابل منچسترسیتی در پرتغال، با گل کای هاورتز به دست آورد.

چلسی در فصل ۲۰۲۱-۲۰۲۲

چلسی فصل را پر قدرت آغاز کرد و پس از قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، توخل تیم را به دومین قهرمانی در سوپرکاپ اروپا رساند و در فینال ویارئال را در ضربات پنالتی شکست داد. چلسی با توخل در لیگ به مقام سوم رسید. بااین‌حال، به فینال جام اتحادیه انگلستان رسید که در ضربات پنالتی مقابل لیورپول شکست خورد. همچنین این باشگاه به فینال جام حذفی نیز رسید که دوباره مقابل لیورپول بعد از تساوی بدون گل به پنالتی‌ها باخت. این سومین فینال جام حذفی متوالی چلسی بود که با شکست به پایان رسید.

جنگ اوکراین و روسیه و فروش باشگاه توسط آبراموویچ

پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، فعالیت روس‌ها در انگلستان با مشکل جدی مواجه شد، آبراموویچ در تاریخ ۲۶ فوریه اعلام کرد که چلسی را به فروش خواهد گذاشت و در آمد ناشی از فروش باشگاه را به خیریه می‌سپارد. به دلیل مسائل حقوقی مربوط به قوانین کمیسیون خیریه انگلستان و ولز، هیئت‌مدیره ابتدا موافقت نکرد. یک هفته بعد، آبراموویچ باشگاه را برای فروش قرارداد و تعهد کرد که صافی درآمدها را به قربانیان جنگ در اوکراین اهدا خواهد کرد. در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۲۲، دولت بریتانیا تحریم‌ها را بر روی آبراموویچ اعلام و همچنین لیگ برتر، آبراموویچ را به‌عنوان یکی از مدیران باشگاه غیرمجاز اعلام کرد. به‌این‌ترتیب آبراموویچ پس از بیست سال باشگاه چلسی را ترک کرد.

چلسی در فصل ۲۰۲۲-۲۰۲۳  و روی کار آمدن «تاد بولی»

فصل ۲۰۲۲-۲۰۲۳ اولین فصل کامل تحت مالک و رئیس هیئت‌مدیره جدید، تاد بولی می‌باشد. او در تاریخ ۳۰ مه ۲۰۲۲ رسماً باشگاه را خریداری کرد. همچنین چلسی در این فصل برای اولین‌بار در طی یک‌فصل چهار سرمربی مختلف را تجربه می‌کند. همچنین این اولین فصل از سال ۱۹۹۵-۱۹۹۶ است که چلسی نتوانست کار خود را در نیمه بالای جدول لیگ به پایان برسد.

نگاه کلی به‌تمامی افتخارات باشگاه چلسی

لیگ دسته اول/ لیگ برتر انگلستان ۶ قهرمانی
لیگ دسته دوم انگلستان ۲ قهرمانی
جام حذفی انگلستان ۸ قهرمانی
جام اتحادیه انگلستان ۵ قهرمانی
جام خیریه انگلستان ۴ قهرمانی
فول ممبرز کاپ ۲ قهرمانی
لیگ قهرمانان اروپا ۲ قهرمانی
لیگ اروپا ۲ قهرمانی
جام برندگان اروپا ۲ قهرمانی
سوپرجام اروپا ۲ قهرمانی
جام باشگاه‌های جهان ۱ قهرمانی

سخن آخر

تاریخچه باشگاه فوتبال چلسی مملو از پیروزی‌ها، چالش‌ها و اشتیاق هواداران است. سفر چلسی از آغاز تا وضعیت کنونی‌اش به‌عنوان یک غول فوتبال، خارق‌العاده بوده است. همان‌طور که آنها به تاریخ‌سازی ادامه می‌دهند، میراث باشگاه بدون شک برای نسل‌های آینده ماندگار خواهد بود.

دیدگاه خود را بنویسید

شبکه‌های اجتماعی

خبرنامه

برای دریافت جدیدترین اخبار سایت بت فوروارد می توانید عضو خبرنامه ما شوید